Foto: albrechtsen3004 @ Pixabay

Elektrisk sparkesykkel i oppoverbakker

For oss nordmenn er det et av de viktigste spørsmålene: kan sparkesykkelen kjøre i oppoverbakker?

Mange produsenter oppgir klatreferdigheten til produktene sine under optimale forhold. For eksempel rapporterte TV2 i desember om en person som hadde kjøpt elektrisk sparkesykkel fra StayClassy. Det ble oppgitt at denne skulle kunne klatre bakker med 15 grader stigning. Svaret fra kundeservice var at dette bare gjelder under «optimale forhold», som ville si uten sjåfør.

Toppfarten på sparkesykkelen sier også lite om klatreferdighetene til den. For eksempel klarer min Airwheel Z3 (toppfart 20 km/t) å klatre vesentlig brattere bakker enn den generiske karbonfiber-sparkesykkelen min fra Kina (toppfart 25 km/t).

Det er en rekke faktorer som avgjør hvilken suksess du vil ha når stigningen øker:

Vekten din

Elektriske sparkesykler er lette kjøretøy. Din egen vekt utgjør mesteparten av vekten motoren må løfte opp bakken, så to forskjellige personer kan ha vidt varierende resultat med samme elektriske sparkesykkel.

Når alle kiloene teller, teller det du bærer med deg også. Hvis du har en tung ryggsekk med bøker, og en handlepose hengende fra styret vil det påvirke hvor godt sparkesykkelen kan klatre.

Sjekk om produsenten oppgir maksimal vektkapasitet før du kjøper. Det er ingen regel, men tyngre sparkesykler har ofte også høyere vektkapasitet enn lettere sparkesykler.

Batteri og batteriprosent

Når sparkesykkelen skal klatre, trenger den mye strøm. Det er derfor viktig at den både klarer, og har nok å hente fra batteriet.

Mange elektriske sparkesykler fungerer slik at de gradvis fungerer tregere og tregere jo lavere batteriprosenten beveger seg. For å få optimal klatreferdighet trenger derfor mange elektriske sparkesykler å lades opp før de kan klatre det bratteste de klarer.

Hvor bratt er det egentlig?

Noen bakker er så bratte at ikke engang biler uten firehjulstrekk sliter med å klatre de. Og det med hjelp av kraftige forbrenningsmotorer som eksploderer for å dytte bilen framover.

De billigere sparkesyklene på markedet sliter med en gang stigningen øker noen få grader. Dyrere sparkesykler kan klatre bakker så bratte som 20 grader. Lengre nede i artikkelen kan du lære hvordan du kan måle hvor bratt en bakke er.

Hjul og vær

Når veiene er våte er det vanskeligere for hjulene å få ordentlig grep på veien. Prøv å unngå små og glatte hjul hvis det er viktig for deg å kjøre oppoverbakker.

Hvordan måle stigning i bakker

Hvis du har en smarttelefon kan du enkelt måle hvor stor stigning en bakke har. Denne guiden er for iPhone, men lignende funksjonalitet finnes også i de fleste telefoner med Android.

1. Åpne “Måleverktøy”-appen.

2. Trykk på “Vater” nede til høyre.

3. Legg telefonen flatt på bakken.

Noen produsenter oppgir stigningen sparkesykkelen kan klatre i prosent. Her er en tabell du kan bruke for å gjøre om grader til prosent, og motsatt:

Grader Prosent
2,8° 5%
8,7%
5,7% 10%
10° 17,6%
14° 25%

Nettsiden bruker informasjonskapsler. Noen er nødvendige for at nettsiden skal fungere, men andre brukes for å gi deg en bedre opplevelse. Godtar du bruk av alle informasjonskapsler? Mer informasjon.

Informasjonskapsler

Nedenfor kan du velge hvilke informasjonskapsler du vil tillate på nettsiden. Trykk på "Lagre instillinger" knappen for å lagre valget ditt..

FunksjonelleNettsiden bruker nødvendige informasjonskapsler. Disse er nødvendige for at nettsiden skal fungere.

Sosiale medierNoen artikler kan inneholde informasjonskapsler fra sosiale medier, som YouTube. Disse kan lagre personlig informasjon om deg.

AndreNoen steder på nettsiden kan bruke tredjeparts informasjonskapsler som ikke er analytiske, fra sosiale medier eller for reklame.